09 september 2018, Plat gespöld

Bonne Route wint De Gelderse Kleiroze 2017


Met het tedere maar kritische streektaalliedje Vri-jheid wist de dialectband Bonne Route het publiek zondagmiddag 9 september in de DRU Cultuurfabriek in Ulft tijdens het festival Plat Gespöld compleet voor zich in te nemen. Het publiek kreeg voor het eerst de kans de winnaar van De Gelderse Kleiroze 2017 aan te wijzen.  Bonne Route moest het strijdperk in met Hein Migchelbrink en Henry Welling. Hoe zeer deze twee streektaalkanjers ook hun best deden, Bonne Route ging met de eer strijken. De band kreeg meer dan de helft van de stemmen. Hans Westerveld, schrijver en componist van Vri-jheid, voelde zich zo trots als een pauw, toen de winnaar van vorig jaar, Ben Lukassen, hem de bokaal aanreikte.

De vijfde editie van Plat Gespöld stond in het teken van de jeugd. De Ulftse Nachtegalen onder leiding van dirigent Ben Simmes en de 14-jarige Olaf Putker met zijn band Silvery Moon lieten zien en horen, dat hen het zingen in het Achterhoeks en Liemers net zo makkelijk afgaat als zingen in het Duits, Engels, Italiaans of Spaans. Ze stalen de harten van het talrijk aanwezige publiek.

Supertalent Olaf Putker zong twee popliedjes, die muzikant Stef Woestenenk voor hem had vertaald. Olaf, die recent de popsportprijs 2018 van Willem I uit Arnhem won, kreeg voor zijn uitvoeringen zoveel waardering, dat hij ook het winnend popliedje mocht zingen.

De Ulftse Nachtegalen zongen werken, die hun dirigent Ben Simmes had vertaald in het Achterhoeks. Daarnaast zongen ze mee met liedjes van Bonne Route, Ben Lukassen, Frans van Gorkum en Hans Beernink, waarbij Jelmer Simmes, de zoon van Ben Simmes, op hartstochtelijke wijze de viool bespeelde. Het bleek een gouden formule te zijn. Jong en gearriveerd samen op het podium. Het publiek kon er niet genoeg van krijgen. Wat een stemmenarsenaal herbergt de Ulftse Nachtegalen en wat een prestatie van Ben Simmes om de kwaliteit van die stemmen naar boven te halen.

Ferdy Joly sloot het festival af met prachtige liedjes, waarbij af en toe zijn woelige rock- and roll periode naar boven kwam. Het merendeel van zijn liedjes waren echter ballads met een flinke lading beschouwing en nostalgie.

De foto's  kö'j bekieken in 't fotoalbum.