Dinie Hiddink-Dijkman

Dinie-Hiddink-Dijkman.jpgGeboren op 18 mei 1940 op de boerderieje ‘De Denneboom’ in Zwiep en op 25 juli 2017 in Lochem uut de tied ekommen. Vanaf eur zestiende jaor was zee actief in besturen van allerlei organisaties. Maer as 25 jaor was zee veurzitter van ‘Vrienden van de Streektaal veur Lochem en Umgeving’.
Völle leu in dizze streek kennen eur van veurdrachten in Lochems dialect. Ok buten het eigen gebied verzorgen zee aovende met veurdrachten en veurlaezen van eigen wark en dat van anderen.
In 1983 verscheen ’t eerste book, ‘Werken zolang het licht was’; in 1987 kwam daorvan het tweede deel uut. In ‘Onderduiken in Zwiep’, dat in 1984 op de markt kwam, staot verhalen uut de oorlog, die zich in en um de boerderieje van eure olders afspölt. Den aersten bundel met jeugdherinneringen, ‘Ploetern’, verscheen in 1994. In 1998 zag den bundel met dialectverhalen ‘Mineke en Bets van de Kuperieje’ het lecht. Dree jaor later kwam een vervolg op ‘Ploetern’ onder de titel ‘Wiej ploetert vedan’. Alle beuke waren een groot succes.
Een heel ander book van eure hand was ‘De gevelde eik’, gedachten en geveulens nao het aoverlieden van den laevenspartner. Dit boek kwam in 1996 uut en hef al maerdere herdrukken ehad.

Geboren op 18 mei 1940 op boerderij ‘De Denneboom’ in Zwiep en op 25 juli 2017 in Lochem overleden. Vanaf haar zestiende jaar was zij actief in besturen van allerlei organisaties. Meer dan 25 jaar was ze voorzitter van ‘Vrienden van de Streektaal veur Lochem en Umgeving’.
Veel mensen in deze streek kenden haar van voordrachten in het Lochems dialect. Ook buiten ’t eigen gebied verzorgde ze avonden met voordrachten en voorlezen van eigen werk en dat van anderen.
In 1983 verscheen ’t eerste boek, ‘Werken zolang het licht was’; in 1987 kwam daarvan het tweede deel uit. In ‘Onderduiken in Zwiep’, dat in 1984 op de markt kwam, staan verhalen uit de oorlog, die zich in en om de boerderij van haar ouders afspelen. De eerste bundel met jeugdherinneringen, ‘Ploetern’, verscheen in 1994. In 1998 zag de bundel met dialectverhalen ‘Mineke en Bets van de Kuperieje’ het licht. Drie jaar later kwam een vervolg op ‘Ploetern’ onder de titel ‘Wiej ploetert vedan’. Alle boeken waren een groot succes.
Een heel ander boek van haar hand was ‘De gevelde eik’, gedachten en gevoelens na het overlijden van de levenspartner. Dit boek kwam in 1996 uit en heeft al meerdere herdrukken gehad.

Geboren am 18. Mai 1940 auf dem Bauernhof ‘De Denneboom’ in Zwiep und am 25. Juli 2017 in Lochem gestorben. Von ihrem sechzehnten Lebensjahr an war sie in Vorständen von allerhand Organisationen aktiv. Mehr als 25 Jahre lang war sie Vorsitzende von ‘Vrienden van de Streektaal veur Lochem en Umgeving’.
Viele Leute in dieser Regionen kannten sie von ihren Vorträgen und vom Lesen aus eigener und fremder Werke.
1983 erschien ihr erstes Buch, ‘Werken zolang het licht was’; 1987 kam davon der zweite Teil. ‘Onderduiken in Zwiep’, das 1984 auf den Markt kam, enthält Geschichten aus dem Krieg, die sich in und um den elterlichen Bauernhof abspielen. Der erste Band mit Jugenderinnerungen, ‘Ploetern’, erschien 1994. Im Jahre 1998 kam der Band mit Mundartgeschichten ‘Mineke en Bets van de Kuperieje’ zustande. Drei Jahre später erschien eine Fortsetzung von ‘Ploetern’ mit dem Titel ‘Wiej ploetert vedan. Alle Bücher waren ein großer Erfolg.
Ein ganz anderes Buch ihrer Hand war ‘De gevelde eik’, Gedanken und Gefühle nach dem Sterben des Lebenspartners. Dieses Buch kam 1996 heraus und hat schon mehrere Neuauflagen erlebt.

Klik hier veur een verhaal van Dinie