02 april 2017, Met dialect op de koffie

NE MOOIEN MORGEN BI’J ERVE KOTS

Met ne kleine 120 dialectleefhebbers was ’t zöndagmorgen 2 april 2017 gezellig vol op de Daele van Erve Kots. De leu wazzen allemaole ekommene umme te luusteren naor Thea Kroese oet Vroomshoop. Ummedat d’r dissen morgen ok waer een antal ni’je gezichten wazzen, stellen veurzitter Diana Abbink in eur openingswoord het teggenswaordige bestuur van de Dialectkring veur an het publiek.

Daornao was het woord an Thea Kroese, veurmaolig lerares Frans, old-presentatrice bi’j RTV Oost en old-directrice van het Van Deinse Instituut. Ze gif laezingen ovver geschiedenis, volkskunde en religie.

Met völle humor wis ze op innemmende wieze de luusteraars an zich te binden met verhalen, spraekwoorden en gezegdes ovver geboorte, vri’jen, aeten, drinken en starven. “Vezels en melk bunt good veur ’t schonemaken van de darmen en jenever doodt bacillen.” Ovver gebroek van paepermunt in de karke wis ze kostelijk te vertellen: “KING veur de Gereformaerden, FAAM veur de Hervormde karkgangers.”

Nao de pauze wist ze de zale doodstille te kriegen met een sage ovver ’t hoes Mechelen. Ok disse aflevvering van Met Dialect op de Koffie mag as biezonder geslaagd in de beuke.


Thea over wat ze heeft verteld :

Ik heb de mensen meegenomen langs zaken die we anno nu nog steeds kennen/doen , maar die hun verbinding hebben met het verleden. Het eten van pepermunt in de kerk van nu heeft zijn wortels in het verleden toen met soms nog begrafenissen had in de kerk ( rijke stinkerds ). Als men na zo'n begrafenis die vreselijke lijklucht niet wilde ruiken stak men stuk gewreven takjes munt achter de omslaglagdoek stak om die nare lucht niet te ruiken, maar de muntlucht. Dat ontwikkelde zich via pepermuntkussentjes naar pepermunt ( Tonnema is Sneek ).

We hadden het over de betekenis van de bruidstaart en over het ontstaan van de boomgaarden bij de oude boerenhoeven en huizen.

We hadden het over de streektaal. Het Nedersaksich, haar woordenschat, haar klanken en haar specifieke humor soms. Bijvoorbeeld: vraag: Was het lekker? antwoord: noh,  ie könt 't wel binnenhoalden. Enz. Enz.

We sloten af met een sage. Vanouds een mondeling doorverteld verhaal. De vertelling over de dochter van de keuterboer die hun landheer een lesje geeft. N.l. Als je niet rijk bent kun je nog wel heel pienter en verstandig zijn.


 

De foto's  kö'j bekieken in 't fotoalbum