Activiteiten

Met dialect op de koffie.

Sinds 4 oktober 1992 organiseert de Dialectkring op vier zondagen per jaar het programma "Met dialect op de koffie". Van 11.00 tot 13.00 uur  is er een optreden van een dialectdichter of schrijver, die vertelt van en voordraagt uit eigen werk.
De ochtenden worden gehouden op de deel van "Erve Kots" in Lievelde.
D32 4399 bewerkt 1

Vanaf het begin was er een grote belangstelling voor deze ochtenden, die zich kenmerken door hun gemoedelijke sfeer in een passende omgeving. Aan ronde tafels gezeten geniet het publiek van een kop koffie of thee en luistert naar de verhalen en gedichten van bekende en nog beginnende auteurs, die gemeenschappelijk hebben dat ze zich uiten in hun moedertaal, het Nedersaksisch.

Plaatselijke dialectavonden.

Om meer bekendheid te geven aan onze taal organiseert de Dialectkring op telkens verschillende plaatsen in de Achterhoek en Liemers een dialectavond, zo mogelijk met een plaatselijk accent, waarbij diverse schrijvers optreden. Voor de mensen een goede gelegenheid om dicht bij huis kennis te maken met het werk van hedendaagse en bekende vroegere dialectschrijvers.

Dialectavonden op Landgoed Kotmans.

In de zomermaanden worden bij het informatiecentrum een tweetal dialectavonden gehouden. (zie jaarprogramma). Dialectauteurs dragen voor uit eigen werk.

De_Schoppe_van_.jpg

 

Dialectdag.

Sinds 1964 organiseert de grenscontactencommissie Achterhoek-Westmunsterland, in samenwerking met het Staringinstituut in Doetinchem en de Dialectkring Achterhook en Liemers, jaarlijks een dialectdag of Tag des Platt. Deze dag vindt afwisselend aan Duitse of Nederlandse kant plaats. Een bepaald thema wordt behandeld door specialisten op het betrokken gebied.

Midwinteraovend.

Eind december wordt bij "Erve Kots" in Lievelde een "Midwinteraovend" gehouden. Ook deze wordt georganiseerd door de grenscontactencommissie. Elk jaar wordt een bepaald onderwerp gekozen. Verschillende personen uit Achterhoek, Liemers en Westmunsterland dragen een verhaal of een gedicht voor met betrekking tot dit onderwerp. Het geheel wordt muzikaal omlijst.

De week van het Achterhoekse en Liemerse boek.

De Dialectkring Achterhook en Liemers, de vereniging Vrienden van de Streektaal Lochem e.u. en het Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers, organiseren ieder jaar begin maart de ‘Week van het Achterhoekse en Liemerse boek.
Op de openingsmiddag worden de winnaars bekend gemaakt van het meest aansprekende boek, dat in het voorgaande jaar over of uit de Achterhoek en/of Liemers is verschenen.
Uitvloeisel van deze week is de jaarlijks terugkerende Dialectmiddag met de verkoop van streek- en dialectboeken.
Deze middag vindt in de zomer plaats op een steeds wisselende locatie.